Brouwerij De Drie Koningen

Brouwerij De Drie Nagels

1540 - 1921

Beenhouwerstraat 21 (eerst Wulfhagestraat)
nr. 22 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Locatie Wulfhagestraat De Drie Koningen
Locatie De Drie Koningen Beenhouwersstraat 21

Van deze brouwerijgeschiedenis blijft er vandaag niets tastbaar meer over, en kunnen wij alleen dromen van de mout- en biergeur die hier ooit gehangen heeft. Oorspronkelijk zou deze brouwerij, welke reeds in de telling van 1540 voorkwam, in de Wulfhagestraat gelegen zijn, omschreven als het zesde huis vanaf de hoek met de Zuidzandstraat kant Artoisstraat. In 1580 staan er twee eigenaars op ingeschreven, namelijk Frans Van Vijven en Jan Smet. Soms wordt ook gewag gemaakt van de naam De Drie Nagels. Bij de telling van 1673 komt die brouwerij niet meer voor.

Toch duiken deze Drie Koningen weer op in 1845 met als eigenaar-brouwer een zekere De Ryckere. Maar dan komt ze voor op een adres in de Beenhouwersstraat 21, op de hoek met de Korte Kuipersstraat. Vanaf 1881 tot 1903 wordt dit brouwerij 0.Verraes en zijn zoon Victor brouwt er nog tot 1921. Daarna gaat Victor werken in de brouwerij Du Lac.  De brouwerij had een uitgang in de achtergelegen Kleine Kuipersstraat.

Het huis werd een tijd bewoond door de familie Vandenbulcke, een glas-en spiegelhandel. Het huis is volledig vernieuwd en van het oude brouwerijgebouw blijft niets meer over.

We keren op onze stappen terug naar de Sleutelbrug en volgen de Spiegelrei tot aan 't Zand.