Brouwerij Den Anker
Familie Cnapelinck
1546-1947
We lopen tot bij het Hotel Academie in de Wijngaardstraat, dat daar vanaf 1980 gevestigd is. We staan eigenlijk voor de gewezen brouwerij DEN ANKER, nog te zien aan het embleem boven de ingangsdeur en de poort. Dit is zowat het enige wat er nog van overblijft.
Tot in de jaren zestig werd er nog bier verhandeld, maar de produktie lag reeds stil van iets na de tweede oorlog in 1947. Men vond het geld niet om te vernieuwen en nieuwe brouwketels te installeren.
De geschiedenis gaat echter terug tot 1546, en het was Joannes Baptist Schaeverbeke die in de tweede helft van de 19de eeuw de zaak kocht voor zijn zoon Charles. Toen Charles in 1919 stierf was er geen opvolger, en bleef de brouwerij inaktief tot een neef van Charles' vrouw, Raoul Cnapelinck
de zaak opnieuw opstartte in 1923. Hij was ook medestichter van de LAC. Zijn drie kinderen volgden hem op. Een schoonzoon Pierre Maes, die beheerraadslid was van de LAC, ging in 1953 naar de Aigle- Belgica werken en hevelde in ruil voor zijn job het cliënteel van DEN ANKER over.
Hoe een dubbeltje rollen kan?
Vlakbij in de buurt is bij de Bruggelingen de Ankerplaats bekend op het kruispunt tussen Katelijnestraat, Oude en Nieuwe Gentweg. Het is geen officiële straatnaam (zoals de Wagenmakersplaats in de Langestraat). De naam komt van het vootmalige café ter plaatse met de naam Den Anker, die wellicht een café was van de gelijknamige brouwerij. Dit café had voor 1900 zelfs namen als De Nieuwen Anker en ernaast was dan De Gouden Anker. Het café is helaas ook verdwenen en heeft plaats gemaakt voor Restaurant De Katelijne.
Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.