Brouwerij In De Gapaert

1409 - 1923

Noordzandstraat 89
nr. 24 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Gevel Noorzandstraat 89, vroeger brouwerij De Gapaert
Bas-reliëf in de gevel 1993
Detail Bas-reliëf 1993

We keren echter terug naar de Noordzandstraat waar men biergeuren probeert te verdoezelen door centrale parfums. In deze omgeving stond in 1409 de brouwerij "IN DE GAPAERT".

De brouwerij kende verscheidene eigenaars, kende zelfs periodes (tussen 1600 en 1658) van inactiviteit, en werd in 1790 door een brand volledig verwoest. In de tweede helft van de 19de eeuw plaatste Charles Vander Ghote, brouwer van 't Zweerd (zie verder), zijn zoon Emiel in deze brouwerij. Bij de dood van Emiel beheerde zijn vrouw Marie Van de Velde nog een hele tijd de brouwerij tot haar zoon “oud” genoeg was. Maar  zoon Joseph Van der Ghote, die ook medestichter van brouwerij  de LAC werd, zag het brouwen niet zo zitten, en verhuurde de gebouwen na de dood van zijn moeder aan brouwerij Den Arend (Aigle-Belgica) tot 1935. Dan werden de gronden van de bouwvallige brouwerij verkaveld.

Via het voormalige Statieplaats, nu 't Zand, was een uitgang van de brouwerij langs een typisch barokke poortje die helaas gesloopt werd. (zie foto van omstreeks 1900)

Het enige wat nog rest in de Noordzandstraat 89, is een bas-reliëf uit 1658 met enkele brouwerstaferelen. We lezen van rechts naar links.
Drie mannen roeren met roervorken de mout en het water dooreen. Er omheen staan nog drie gemetselde brouwketels. We zien ook een baal hop en een stuikmand.
In het midden zitten twee naakte kinderfiguurtjes (putti) naast een stuikmand en twee gekruiste roerstokken.
 Verder wordt het bier vanuit de gistkuip in een ton overgeheveld waarnaast twee biervoerders aan een bierboom een vat wegdragen.

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Uitgang De Gapaert 1900 Statieplaats (nu 't Zand)
Statieplaats 1920, links barokke poort van De Gapaert
Statieplaats 1900,midden links barokke poortje van De Gapaert
Straatbeeld 1993 Brouwerij In De Gapaert