Brouwerij Ten Breydelkine
& brouwerij Het Hoefijzer
14de eeuw tot 1926
We steken 't Zand over naar de Smedestraat. Dit is een streek waar 500 jaar geleden veel brouwerijen waren gevestigd omdat via de Boeveriestraat de eerste Moerbuze voor de watervoorziening zorgde vanuit de St.-Baafsvijvers. In de Boeveriestraat waren o.a. de religieuzen en gasthuizen van St.-Juliaan, St.-Kristoffel en St.-Nicolaas, die allemaal een eigen brouwerij hadden.
We gaan de Smedestraat in en rechts op de plaats van het hoekhuis met de Zevensterrenstraat, in 1993 nog een kapperssalon, was in de 14de eeuw de brouwerij TEN BREYDELKINE gevestigd. De eigenaar, Jan Breydel, had echter niets te maken met de bierbevoorrading aan het front van de Gulden Sporenslag. In 1508 ontdekken we naast De Breydelkine een andere brouwerij, De Wildeman. In de loop der tijden versmolten beide tot één brouwerij.
In 1600 wordt de brouwerij omschreven als Ten Breydele over de Koemarkt. Vanaf 1800 is het de Franse hugenotenfamilie Monteville die er bier brouwde. De laatste, Leon Monteville stopte het brouwen in 1926 maar had zijn brouwzoon uitgestuurd naar brouwerij La Marine in de Wollestraat. (zie verder) De tweede lantaarn in de Zevensterrenstraat hangt aan de gevel van een mouterijgebouw, zeer goed herkenbaar door de drie lage verdiepingen en de stevige muurankers, om de zwaar gevulde moutvloeren stevig te verankeren. Oorspronkelijk dachten we de mouterij van De Breydelkine ontdekt te hebben, maar dit in 1993 "magazijn van Lerou", blijkt tot bij de Hoefijzerlaan door te lopen.
Daardoor bestaat het een vermoeden dat we hier in brouwerij HET HOEFIJZER zijn terecht gekomen, die al in een telling van 1540 voorkwam, en waar vanaf de eeuwwisseling de brouwersfamilies Arents en Kesteloot werkzaam waren tot 1927. Pas omstreeks 1845 vinden we verdere vermeldingen
van deze brouwerij die nu omgevormd werd tot een hotel-restaurant.
Langs de Hoefijzerlaan is er geen spoor meer terug te vinden.
Hieronder nog wat extra foto's van bovenvermelde locatie. Klik op een foto om de afbeeldingen in het groot te zien.