Brouwerij Aigle-Belgica

1928-1978

Elisabeth Zorghestraat
nr. 10 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
luchtfoto Aigle-Belgica 1982 voor de afbraak
Godshuizen in de Elisabeth Zorghestraat 1905 / gesloopt in 1925
Enveloppe uit 1943
Louis Mahieu (1871-1949) directeur Aigle-Belgica
Afsluiting Rijkepijnderstraat /foto 1972

Van aan de Snaggaardsbrug duiken we Snaggaardstraat in en meteen ook de verdere geschiedenis van brouwerij L’Aigle (Den Arend) in de Elisabeth Zorghestraat.  Je weet nog dat In 1906 Leon De Meulemeester samen met zijn drie kinderen de N.V. DEN AREND oprichtte. De schoonzoon Louis Mahieu werd bedrijfsleider. Vanaf dan gaat het in sneltempo. De eerste behuizing in de blok langs de St.- Annarei werd te klein om de nieuwe installaties voor lage gisting onder te brengen. Zonder dat ooit iemand zich in het stadsbestuur erover zorgen maakte, kocht NV DEN AREND tussen 1923 en 1925 meer dan vijftig godshuizen in de buurt van de Elisabeth Zorghestraat, Snaggaardstraat en Rijkepijnderstraat. Zonder verpinken kreeg de NV de toelating om alles af te breken. Bomen werden brouwerijschouwen. In ruil werd door de stad gevraagd om 25 nieuwe godshuisjes te bouwen op het nieuwe Gezellekwartier in de Stijn Streuvelsstraat.

Een luchtfoto van het brouwerijcomplex zien we vooraan de speelplaats en de klasgebouwen van de middelbare school van St.-Leocollege waar ik 6 jaar naar het laden en lossen van biertonnen kon luisteren. Op het onteigend terrein van meer dan 13.000 m²  bouwt de NV een nieuwe brouwerij. Voor deze speciale gelegenheid werd door de stad de toelating gegeven om de gebouwen tot 22 meter hoog te laten groeien, iets wat in stad Brugge nooit meer zal toegelaten worden. Alsof de arm van NV DEN AREND nog niet lang genoeg was, nam Louis de directeur van de Douane en Accijnzen uit Brussel in dienst. In 1928 werd de nieuwe NV Grote Verenigde Brouwerijen AIGLE- BELGICA opgericht  door een fusie van den AIGLE uit Brugge en BELGICA uit Gent. Een dergelijke fusie was toen een uniek feit in de brouwerijgeschiedenis.

De hoofdzetel bleef te Brugge, waardoor Gent steeds als een bijhuis van Brugge werd beschouwd, wat nefaste gevolgen zou hebben. Mede door de hogere lonen te Gent, werden na 20 jaar de brouwketels aldaar stilgelegd. Men kon er meer verdienen bij brouwerij Meiresonne .. De gebouwen werden garage en de ketels van Gent doen dienst in twee West-Vlaamse brouwerijen, namelijk Louwaege te Kortemark en Strubbe te Ichtegem. Als herinnering te Gent bleef nog een tijd het café BELGICA over op de hoek van de Nieuwe Wandeling en de stadsring.

Op een enveloppe-opdruk van Brouwerij Aigle-Belgica toen de hoofdzetel korte Lijd in Gent was gevestigd. We zien links de gebouwen te Gent langs de Nieuwe Wandeling en rechts de gebouwen te Brugge langs de SL- Annarei en Potterierei. Een klein beetje grootheidswaanzin was toen in de mode, want in de gedachten was het St. Leocollege reeds door de mouterij ingepalmd.

Doch in Brugge liet men de moed niet zakken. Er werden in de vijftiger jaren twee tot drie bouwaanvragen per jaar ingediend aan de stad. De Brugse politiek had een bijverdienste gevonden. De Rijkepijnderstraat wordt aan weerszijden afgesloten. Een betonnen laadkaai wordt op het wegdek gebouwd. Een grote hangar overkoepelt de verloren gegane straat. Voor deze verminking worden verzachtende omstandigheden ingeroepen als werkgelegenheid. De helft van de gebuurte die na alle onteigeningen nog overbleef werkte in de Aigle Belgica. De brouwerij stelde ongeveer 200 man te werk, en had in de jaren zeventig meer dan 600 verplichte cafés. Er werd toen viermaal per dag gebrouwen in ketels van 300 hectoliter. Er werd zelfs een tijd nog bij gebrouwen in afgehuurde ketels van brouwerij Krüger te Eeklo, of ging het in 1970 al slecht in den AIGLE?

Hoe snel de groei ook was, nog sneller kwam het verval. Piedboeuf, die reeds 22% van de aandelen bezat, nam in 1978 de brouwerij Aigle-Belgica over. De ketels waren verouderd, en de gebouwen werden enkel nog gebruikt als depot voor Jupilerbier tot 1982. Dan verhuisde de depot naar het industriegebied 't Waggelwater. Half de jaren 80 werd alles afgebroken en kwam er een nieuw project voor de buurt, met alle misverstanden en misère die erbij horen: Het Rijkepijndersproject.

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Schippershuizen E.Zorghestraat 1905 / gesloopt in 1925
Eén van de vele grote vrachtwagens Aigle-Belgica 1954
Camionette Aigle-Belgica
Brief Aigle-Belgica 1949
Tekening Aigle-Belgica te Brugge
Tekening Aigle-Belgica te Gent
Enveloppe Aigle-Belgica Gent 1941
Luchtfoto Aigle-Belgica Brugge 1978
De vroegere brouwerij Belgica in Gent / foto 1990
Gebouwen Aigle-Belgica 1970
Magazijn Aigle-Belgica 1970
Brouwerijgebouw Belgica te Gent 1978
Taverne Belgica te Gent, naast vroegere brouwerij 1990
Krantenfoto Aigle-Belgica 1970
Actieve brouwerij Aigle-Belgica 1972
Afgesloten Rijkepijnderstraat 1972
Toegang brouwerij in de Elisabeth Zorghestraat 1974
Zicht E.Zorghstraat vanuit Snaggaardstraat 1974
Gebouwen Aigle-Belgica in Elisabeth Zorghestraat 1974
Zicht vanuit Carmersstraat 1978
Emailplaat 1960
Reclame affiche
Wapenschild bij 400 jaar bestaan Aigle Belgica
Begin van de afbraak Aigle-Belgica 1983
De afbraak Aigle-Belgica 1985
De afbraak Aigle-Belgica 1985
De afbraak Aigle-Belgica 1985
Aigle-Belgica gesloopt 1985
Brouwerij Aigle-Belgica E. Zorghestraat verdwenen 1993
Aigle-Belgica afgebroken 1993
Elisabeth Zorghestraat 2010
Na 10 jaar discussie, start het Rijkepijndersproject 1994
Rijkepijndersproject 1985
Rijkepijndersproject 1994
Verbouwing bureelgebouw St.-Annarei 1990
Vroegere toegangspoort bureelgebouw 1990
Opschrift poort 1990
Gerestaureerde poort, zonder opschrift 1994
Gerestaureerd kantoorgebouw van vroegere Aigle-Belgica 1994
Laatste bak bier, Santé!
BAB bestaat nog als herinnering met elk jaar een Brugse Bierbeurs