Brouwerij Den Arend (Aigle-Belgica)

Brasserie l'Aigle tot 1928, daarna NV Aigle-Belgica

1553-1928

Sint-Annarei 24
nr. 8 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Ingekleurde postkaart 1900 Brouwerij L'Aigle
Ingangspoort van St.-Annarei 24 met opschrift
Brouwershuis van de familie De Meulemeester
Zicht op Spiegelrei 1905

Bij een telling in 1563 was nabij de Carmersbrug, op de plaats waar nu Hotel Adornes is, een brouwerij DE ROOSEBEKER gelegen. In duistere omstandigheden veranderde de naam in brouwerij DE ARENT, een naam die het uiteindelijke overblijfsel was van DE BLAUWE ARENT, een brouwerij welke in de Noordzandstraat gestart was onder de naam Zevensterre. Historicus Henk Anseeuw beweert dat "De Blauwe Arent" wellicht niets te maken heeft met "Den Arent", en dat dit twee volledig verschillende brouwerijen zijn op een verschillende locaties. Geloof ervan wat je wil maar Brouwerij DEN AREND aan de Carmersbrug was reeds van vóór 1814 eigendom van Antoine De Meulemeester. Want de huizenblok rond de bestaande brouwerij, het erf "De Blauwe Kroon", werd toen opgekocht ter uitbreiding. Hij brouwde er pas vanaf 1817. In de tweede helft van de 19de eeuw begon onder Leon De Meulemeester de grote bloei. Het bureelgebouw is er nog getuige van. 

Op 1 oktober 1906 sticht Leon en kinderen de vennootschap onder gezamelijke  naam Den Arend. Vanaf 1928 werd dit NV Aigle-Belgica. Het gebouw op Sint-Annarei 24 werd in 1994 gerestaureerd, waardoor alle elementen die nog aan het bureelgebouw van Aigle-Belgica deden denken onherroepelijk verdwenen. Leon huwde met Virginie Verstraete, die medeeigenares was van de stokerij Verstraete, die later zou uitgroeien tot de Nederlands Gist- en Spiritusfabriek. Dit was gekend bij de Bruggelingen als “de gistfabriek”. Geld en gist was er dus niet te kort. Vanaf 1877 werd reeds aan het gloednieuwe lage gistingsprocédé gedacht. Alleen de oude wet op de accijnzen was nog een belemmering. De Meulemeester begon met zijn lage gistingsbieren in 1889 en was daar de eerste mee in België. Hij zocht uitbreiding, en langs de St.- Annarei zou alleen nog de administratie en de zetel overblijven. In het halfronde bovenlicht van de poort stond nog tot 1994 het opschrift "BROUWERIJ". Dit grote huis werd een tijd lang door de familie De Meulemeester bewoond. Een foto met zicht op de laatste huizen van de Sint- Annarei uit 1905 toont aan dat de schouw van de brouwerij erachter was gelegen. Met de uitbreiding in 1925 kreeg dit huis de functie van kantoorgebouw en de brouwersfamilie verhuisde naar nr 22, een  prachtige rococo huis uit het midden van 18de eeuw. In 1928 werd de nieuwe NV Grote Verenigde Brouwerijen AIGLE-BELGICA gesticht door een fusie van DEN ARENT uit Brugge en .....maar dat komt straks nog aan de beurt.

Sta eens boven op de dubbele stoep van het mooie huis met smeedijzeren leuning van deze patriciërswoning en je zal begrijpen dat dit mooie stadsbeeld  Brugse schrijvers als Maurice Sabbe inspireerde.

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Plan Marcus Gerard /aanduiding eerste brouwerij Den Arend
Leon De Meulemeester, oprichter brouwerij Den Arend 1906
Briefhoofd Den Arend
Logo Den Arend
Emailplaat L'Aigle 1900
Jacques De Meulemeester (°01.12.1804 +03.06.1881)
Bierprijs 1900 in Parijs
Factuur L'Aigle 1915
etiket van een brandewijn, wellicht geproduceerd in relatie met stokerij Verstraete
Bierlevering 1924 L'Aigle
Zicht op brouwerijgebouw vanop de Spinolarei 1970
Nieuwe stoomketel over de snaggaardsbrug 1921
Zicht op brouwerijgebouw van over de Carmersbrug 1976
Rococohuis tijdens restauratie brouwerijgebouw 1992
Filmtitel met zicht vanuit het rococohuis 1958
filmscene voor het rococohuis 1959 vertrek Audrey Heburn