Brouwerij Den Hert

1580-1921

Sint-Annarei 17
nr. 7 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Brouwerij Den Hert 1905
Twee éénlaags huisjes naast de brouwerij 1905
St.-Annarei 1898 op het einde de Chocoreifabriek

Naast een typische Brugse trapgevel is op huisnummer 17 een poort waar menige bierkar zijn tonnen heeft geladen. Brouwerij DEN HERT zou zijn geschiedenis in de zestiende eeuw begonnen zijn aan de overkant van de Sint-Annarei, de Verwersdijk. Doch in 1886 had Gustave Parmentier op deze plek zijn brouwketels staan. Nog vóór het einde van de 20ste  eeuw ging alles over naar de familie STRUBBE. De laatste vijftien jaar vóór de stopzetting in 1921 was het de schoonzoon Vande Plas die de zaak leidde. Van de mouterij werden garages gemaakt, en het brouwerijgebouw huisveste tot in ’t begin van de 21ste eeuw een textielbedrijfje.  De eigendom die in totaal verwaarloosde  toestand was, wordt nu gerestaureerd tot woonhuis met B&B. Alleen U, als ingewijde. weet dat op deze plaats bijna drie eeuwen bier heeft gevloeid. ·

Naast de brouwerijpoort rechts stonden tot 1971 twee één laags huisjes, welke jammerlijk door een appartementsgebouw werden vervangen. Op een foto uit 1955 zien we nog achter het tweede huisje de mouterijtoren van deze brouwerij.

Links van de vroegere brouwerij zien we een 19de-eeuwse lijstgevel van de voormalige Sint-Agnesschool. Dit was in de 19de tot midden de 20ste eeuw een privé- en eliteschool voor meisjes. Het pand had vroeger een prachtige tuin.

De Sint- Annakerk werd pas op het einde van de 15de eeuw gesticht als hulpkerk van Sint-Kruis buiten de stad. Daarvóór heette de Sint- Annarei de Schottendijk, omdat daar tijdens de middeleeuwen veel Schotse kooplieden waren gevestigd.

Tot na de tweede wereldoorlog trokken nog schepen voorbij langs de Sint- Annarei. Zo kwam ook in brouwerij Den Hert het gerstegraan per boot aan. Bij de foto’s zien we een algemeen zicht op de St.-Annarei van op de Strobrug uit 1914. In de achtergrond zien we nog de Chicoreifabriek van de Taylor-brothers uit Londen welke in 1976 werd afgebroken. Weer ging een stukje industriële archeologie in Brugge verloren. Nu is daar een rustig parkje gemaakt.

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
St.-Annarei 1993
Binnenkoer van vroegere brouwerij Den Hert 1993
Vroegere St.-Agnesschool 1975
Verbouwing op de binnenkoer en tuin 2020 wordt een B&B
Binnentuin St.-Agnesschool 1900
Chicoreifabriek 1970 / afgebroken in 1976
Afbraak Chicoreifabriek 1976
Glasplaat St.-Annarei 1905