Brouwerij St.-Aernouts

Sint-Arnoldus

1615 - 1790

Moerstraat 54
nr. 20 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Leeuwenbrug 1926
Zicht vanop de Leeuwenbrug 1897
Moerstraat 54  rechts St.-Aernoutshuis 2010

De wandeling langs de volgende straten heeft wel wat brouwersgeschiedenis geschreven, maar tot op heden is er niets van overgebleven. Maar voor onze brouwerijgeschiedenis wil ik toch wel een en ander ophalen. Die omgeving is minder bekend, maar bevat toch mooie hoekjes.

In de 17de en 18de eeuw vinden we wel de brouwerij De Twee Leeuwen terug in de Leeuwstraat met Pieter De Bruyne als brouwer in 1762. Een dochter trouwde met een buurzoon en tot 1790 was Antoine Parmentier brouwer.

In de Moerstraat in de nabijheid van nummer 10 à 14 is er ooit een brouwerij Sint-Jacob geweest. dat weten we door de aanvraag voor het plaatsen van een uithangbord in 1861 aan het gemeentebestuur door brouwer François Van de Plassche.

Via de eigendomstitels van de woning gelegen in de Moerstraat nr. 54-56 werd ontdekt dat daar eertijds een brouwerij Sint-Aernouts was. De eerste melding vinden we terug in 1615 wanneer Niclaes Elewaut en Josine Provoost hun eigendom St.-Arnouts verkopen. Het huis werd omschreven als zijnde een brouwerij. Bij een verkoop in 1664 aan Jan Raes worden ook brouwerij-benodigdheden mee verkocht. De eigendom werd in drie delen verkocht, waaronder een deel bestaande uit de stallingen en de brouwerij gevestigd in de Leeuwstraat. De woning in de Moerstraat wordt bijgenaamd St.-Aernouts en gaat in 1698 over naar Ferdinand de Bonduw, procureur bij het Brugse Vrije. Dat de brouwerij nog steeds werkzaam was in 1673 weten we uit de tellingen in de pegelboeken uit deze periode. Vanaf 1762 komt de brouwerij niet meer voor in de tellingen. Het deel dat als woning dienst deed werd gekocht en verkocht door diverse grootgrondbezitters. Vanaf 1870 is het pand eigendom van de familie Van Caillie.

Hou even stil op de hoek van de Moerstraat met de Ontvangersstraat en bekijk even de foto’s van de evolutie van het lieftallige drankhuis IN ’T ONZE VROUWTJE, eens de pleisterplaats van Lange Tuutte en Scheve Flora, werd gesloopt. Voor 1928 hangt nog de reclame van brouwerij Den Arend en daarna werd het Aigle Belgica. In 1957 herrees op deze plaats een vage copie van dit legendarische dranhuis.

We wandelen verder naar de Sleutelbrug.

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Herberg Onze Vrouwtje 1898
Herberg Onze Vrouwtje 1928 Bieren Den Arend
Herberg Onze Vrouwtje 1956 Bieren Aigle Belgica
Vroegere Herberg Onze Vrouwtje 1978, na verbouwing in 1957
Het oude drankhuis Onze Vrouwtje 2010