Brouwerij 't Zweerd

Familie Vander Ghote

1432 - 1965

Zwarte Leertouwersstraat 49
nr. 31 op de wandelkaart van Brugge
Wandelkaart: 
Briefhoofd Brouwerij 't Zweerd
Gebouwen 't Zweerd 1980
Hubert Vander Ghote (1896-1976)
Gebouwen 't Zweerd 1975

Na een fikse wandeling via het Pandreitje, het Astridpark (den Botanieken Hof) komen we via de Engelstraat in de Zwarte Leertouwersstraat.  In de 15de eeuw was er reeds een waterput op de hoek van de Engelstraat en de Zwarte  Leertouwersstraat, waar in geschriften al verwezen werd naar een brouwerij in 1432 die bij het hoekhuis Den Inghele behoorde. In de zestiende en zeventiende eeuw was hier reeds een niet kleine brouwerij met een voorraad van 50 tonnen, of 10.000 liter bier. Niet niks voor die tijd.

In het gerestaureerd pand, waar nu appartementen zijn gemaakt, herinneren ons enkele stenen aan de familie Vander Ghote die de brouwerij runde vanaf 1807. Constantin Vander Ghote was een 18de  eeuwse brouwer te Elverdinge bij leper. Hij had een kroostrijk gezin en zond zijn zonen uit voor wie hij telkens een brouwerij kocht. Zo vinden we Vander Ghote's in Mechelen, Doornik, Gent en Antwerpen. Maar Pierre kreeg · de brouwerij 't Zweerd te Brugge.

De zonen volgden de vaders telkens op, en de brouwerij floreerde. Maar door het openhartig gedrag van de lustige weduwe van Fréderique François Vander Ghote in de twintiger jaren kwam 't Zweerd in moeilijkheden. De brouwketels werden zelfs een tijd stilgelegd.

De opgroeiende zoon Hubert Vander Ghote, die ook in brouwerij DE LAC participeerde, begon in 1930 met het lijmen van de gebroken bierpotten. Hij lanceerde het speciaalbier "Den Ouden Brugschen" een bruin bier van het Rodenbachtype, en niet zonder succes. Na wereldoorlog II kwam er in december en januari een speciaal Christmasbier, en als concurrentieslag tegen de lage gistingsbieren werd een witbier uitgeprobeerd, doch zonder succes.

De brouwerij had buiten zijn verplichte cafés ook een zeer groot privaat cliënteel. De acht bierwagens met paard werden in de jaren vijftig vervangen door zes vrachtwagens. Er werd bier geleverd tot in Sijsele, Vijvekapelle en zelfs Loppem. Toch is vanaf 1965 ook deze brouwerij inactief achtergebleven. De huis-aan-huis bezorging kwam vanaf de zestiger jaren in verval door de opkomst van groot warenhuizen. daardoor werd de aan-huis bestellingen te duur. Nochtans werd vóór 1914 ook aan huis geleverd. De aan-huis bestelling werkte blijkbaar enkel tussen 1920 en 1960-70 zeer intensief en productief.

Het Zweerd had een beetje zijn eigen bierhart doorboord en stierf in faling in 1972.

Oorspronkelijk hing op de hoek van de oude brouwerij een kapelletje van O.L.Vrouw, die in 1968 bij werkzaamheden is weggehaald. Een gerstaureerd kapelleke van Maria hangt nu sedert 2012 terug, op de hoek van de straat.

We keren terug naar de Rozenhoedkaai, maar vergeet niet onderweg in het befaamde café "Estaminet" van een lekker biertje te proeven.

Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.

Extra foto's: 
Bierbak en flessen 't Zweert
Reclame Extra bruin 't Zweert
Luchtfoto gebouwen 't Zweert 1980
Na de renovatie 1993 de toegangspoort
De binnenkoer 1993
ingewerkte oude gevelstenen 1993
Oude gevelsteen met logo 't Zweert
De gebouwen gerestaureerd 1993
Naam van de binnenstraat in het pand
Overgebleven windhaan 't Zweert
Windhaan 't Zweert
Logo 't Zweert
bierglas 't Zweert