Biergeschiedenis

  • Hoofdstuk 1

    brouwster Old kingdom, V th Dynasty

    Reeds 6000 jaar v. C. in het land tussen de Tigris en de Eufraat moet bij de Mesopotamiërs en later de Egyptenaren de gisting toevallig ontstaan zijn in een schaal of kuip die gevuld was met graan.

  • Hoofdstuk 4

    destillatie Eau de Vie

    In de 17de en 18de eeuw kwam een invasie van brandewijn, het levend water voor de Fransen (eau-de-vie). De beste bieren haalden maximum 9% alcoholgehalte, wijn maximum 14%, maar brandewijn en jenever kon tot 40% en meer.

  • Hoofdstuk 2

    Drieslagstelsel Karel de Grote

    Wellicht onafhankelijk van het Nabije Oosten ontdekte het Westen het brouwersambacht.

  • Hoofdstuk 3

    Embleem Brouwers

    In de tijd van Breughel (1530-1569) was bier eerder een vloeibare pap. Omdat de meeste brouwersreglementen toelieten het bier al na enkele dagen nog gistend uit te leveren, was de kans groot dat de suikers nog niet volledig vergist waren.

  • Hoofdstuk 5

    Code Napoléon

    De 19de eeuw begon zeer slecht voor onze bieren, en de industriële revolutie in de tweede helft van de eeuw kwam bij de Vlaamse brouwers zeer langzaam op gang. De Franse revolutie kwam serieus wat roet in ons bier gooien door de wetten van Napoleon

  • Hoofdstuk 6

    Coöperatieve brouwerij Du Lac

    Bij het begin van de 20ste eeuw slaagde de Belgische brouwindustrie erin de expansie van de importbieren in te dijken door naast haar traditionele hoge gistingsbieren stilaan ook pils types aan te bieden.

  • Hoofdstuk 7

    Logo Belgian Family Brewers

    De bierconsumptie krijgt in de tweede helft van de 20ste eeuw stilaan een toenemende eensgezindheid.

  • Bibliografie

    Geraadpleegde werken