Hoofdstuk 7

Vliegende Brouwkabouter volgt ski-les Ook onze Vliegende Brouwkabouter vluchtte naar het land van de fjorden en de Vikings. Het mag ons dan ook niet verwonderen dat na zijn verblijf van duizenden jaren in de Scandinavische landen legendes en waargebeurde verhalen ontstonden over kabouters en trollen. Trollen waren de tegenhangers van de kabouters, het waren lelijke reuzen die kwaadaardig waren tegenover de mensen.

Onze Chouffekabouter leerde er skiën en schansspringen. Hij sprong en vloog heel hoog boven de fjorden en zag dat er nog veel land te ontdekken was.

Ontdekkingsreis met de Vikings Nog vóór het jaar 1000 ontmoette onze Vliegende Brouwkabouter een zekere Erik Thorvaldsson, die vanwege zijn rode haar ook wel Erik De Rode werd genoemd. Erik was een vogelvrij verklaarde Viking wegens enkele moorden, en wou juist het Noorse land uit vluchten op zoek naar betere oorden. Onze kabouter mocht na veel aandringen toch mee op avontuur. Ze ontdekten IJsland, waar Erik een zoon rijker werd die Leif Eriksson werd genoemd. Of het elektronicabedrijf Ericson daaruit zou ontstaan zijn, hebben we niet meer kunnen achterhalen. Enfin, vader en zoon en Brouwkabouter ontdekten daarna ook een immens groot wit eiland (jaar 986), dat ze bij wijze van grap Groenland hebben genoemd. En ze stichtten er twee koloniën.

De Brouwkabouter naar Newfoundland Leif Eriksson wilde zonder zijn vader en met onze Vliegende Brouwkabouter, ook wel iets ontdekken. Onze kabouter vloog zo hoog hij maar kon en zag in de verte, de verre verte, een hele nieuwe wereld liggen. Toen hij dit aan Leif vertelde kon die geen minuut meer wachten. Ze vertrokken  rond 6 na 6 in het jaar 1000 vanuit Groenland westwaarts richting het onbekende. Ze kwamen aan land in Helleland, Markland en tenslotte stichtten ze een nederzetting in Vinland. Ge kunt denken hoe blij Leif en onze kabouter waren toen ze dit nieuwe land gevonden hadden. Daarom werd het later New-Foundland genoemd en vanaf 1949 een Canadese Atlantische provincie.

Vikingnederzetting in l'Anse aux Meadows Archeologische vondsten uit 1960 leveren het tastbaar bewijs van de aanwezigheid van Vikings rond het jaar 1000. Nu nog kan in l'Anse aux Meadows (de kwallenbaai) een reconstructie bezocht worden van deze Viking nederzetting... en onze Vliegende Brouwkabouter. Het is het bewijs van de eerste Europese menselijke aanwezigheid in Noord-Amerika. De opgegraven resten van met hout omlijste veenturfgebouwen zijn vergelijkbaar met de gebouwen die gevonden zijn bij de Noorse kolonies van Groenland en IJsland.

Vikingreizen jaar 1000 L'Anse aux Meadows is de eerste en enige bekende nederzetting opgericht door Vikingen in Noord-Amerika en het vroegste bewijs van Europese nederzetting in de Nieuwe Wereld. Om deze reden is het een unieke mijlpaal in de geschiedenis van menselijke migratie en ontdekking.

Amerikaans muntstuk Leif Eriksson Leif’s ontdekking van het nieuwe continent werd in Europa helemaal niet met het nodige trommelgeroffel bekend gemaakt. Enkel de Scandinaviërs en vooral de Noorse Saga’s hebben hierover boeiend verhaald. (Eiríks saga rauða & Grœnlendinga saga)

In de Europese roddelpers uit 1494 wordt onder druk van de Spaanse koning Ferdinand II en Paus Alexander VI beweerd dat Christoffel Columbus Amerika ontdekt heeft, maar onze Vliegende Brouwkabouter en Leif waren hen al 500 jaar voor.

Koning van Spanje Ferdinand II Het Amerika van Colombus is een fraai stukje bedrog door een wet van de Spaanse koning die onder de sloef zat van zijn vrouw Isabella van Castilië. Door Spaanse hoogmoed verbood een bul (een officieel document van pausen, vorsten en universiteiten) iedereen die niet Spaans was, en zeker niet zonder Spaanse toestemming, iets over de  "Nieuwe Wereld" te zeggen.

Postzegel Leif Eriksson Het historisch belang van Leif Erikson wordt in Noord-Amerika algemeen erkend. In 1968 bracht de Amerikaanse post zelfs een postzegel uit ter herdenking aan die historische ontdekking.

Er is zelfs jaarlijks een Leif Eriksson dag.

Hun wegen gingen uit elkaar Na een tijdje in Vinland te hebben vertoefd gingen de wegen van Leif Eriksson en onze Vliegende Brouwkabouter uit elkaar. Leif keerde terug naar Groenland, Colombus verliet 500 jaar later Hispania en de Vliegende Brouwkabouter zou nog enkele eeuwen op het nieuwe continent blijven. Hij zag er een verduveld mooi potentieel Biercontinent in.

Klik op de foto om ze groter te zien.