Hoofdstuk 8

De grote meren Na meer dan 666 jaar te hebben rond gezworven en gevlogen over dit nieuwe continent vond onze Vliegende Brouwkabouter het wel eens leuk om met de plaatselijke bevolking kennis te maken. Op een dag landde hij vlak bij een flinke plas water. Hij stond met zijn bok aan de oevers van Lake Erie, de op één na kleinste waterplas van de grote meren op het Noord-Amerikaans continent.

Brouwkabouter op de Niagara De Erie-indianen verwelkomden hem met open armen en vertelden hun gast dat hij de eerste Europese kabouter was, die hen kwam bezoeken. Als welkomstgeschenk kreeg onze Vliegende Brouwkabouter een echte kano en boden hem een reis aan langs de Niagararivier naar het Geiteneiland (Goat island) waar zijn bok het plezier van zijn leven zou beleven.

 Je moet weten dat de afvaring van de Niagararivier van het Eriemeer tot het Ontariomeer in die tijd nog geen toeristische attractie was zoals de afvaring van de Lesse in d’Ardennen. Onze kabouter peddelde er enkele dagen lustig op los terwijl zijn bok hem  vanuit de lucht volgde. Op een dag liep het water sneller en sneller. Onze kabouter zat met zijn kano in een ware stroomversnelling. De vliegende bok kwam naar zijn baasje toe om te helpen. Via een touw rond de hals van de bok kon het dier onze kabouter redden en stranden ze, in een oorverdovend lawaai, op een eiland ergens in het midden van de Niagararivier.

Goat islandEen eiland waar een eenzame geit ronddoolde vol verlangen. Het was alleen John Stedman die wist dat hier in 1790 een enorm strenge winter zijn kudden geiten helemaal uitroeide buiten één goedhartig dier die hier jaren lang zou overleven. Daarom gaf John aan dit unieke eiland de naam die het verdiende: Goat island.

 En in het hels demonisch lawaai dat alsmaar toe nam had onze bok zijn pleziertje die hem de nodige energie gaf om de reis verder te zetten en zijn baasje trouw te blijven. Na de korte rust die hij verdiende, besloot onze Brouwkabouter zijn ontdekkingstocht vliegend verder te zetten. Hij gebood zijn bok de spelletjes met de geit te staken en ze vertrokken.

Pentekening 1698 HennepinZe waren nog geen tien meter in de lucht toen ze zagen hoe het water van de rivier ettelijke meters naar beneden viel. Onze Vliegende Brouwkabouter ontdekte het als eerste Europeaan : The Niagara Falls. Nu pas begrepen zij waarom het Geiteneiland een toeristische trekpleister zou worden. August Porter bouwde er in 1817 een 230m lange tolbrug als toegang tot het eiland. De indianen mochten er hun waar verkopen aan de toeristen.

De watervallen zijn omwille van hun immens debiet, 110.000 m³ per minuut, de belangrijkste ter wereld. Het water vloeit van het Erie meer naar het Ontario meer.

Le Griffon op de werf Plots zag onze kabouter een immense tweemaster tegenstrooms varen op de machtige rivier. Het schip had een vliegend paard op de boeg en droeg de naam “Le Griffon”. Algauw had onze Vliegende Brouwkabouter door dat hij niet de enige Europeaan was die rond 1680 de grote watervallen had gezien. Onze kabouter landde met zijn bok op het dek van dit indrukwekkende zeilschip en ontmoette er Father Louis Hennepin, die stroomopwaarts van Lake Ontario naar Lake Erie wou varen.

Kaart Hennepin 1683 Enfin, Louis had die meren een andere naam gegeven: Conty en Frontenac. En Louis was eigenlijk ook niet zijn echte naam, want hij was in Ath (België) geboren en gedoopt als Antoine in 1640 ten tijde van de Spaanse Nederlanden. Hij was daar aan de Niagara deels als missionaris voor de Franciscanen en als ontdekkingsreiziger in opdracht van de Franse koning Louis XIV (le Roi du Soleil), vandaar zijn nieuwe voornaam: Louis. Canada werd ten dien tijde “La Nouvelle France” genoemd.

Father Louis Hennepin (1640-1705) In 1683 publiceerde Hennepin te Parijs, in opdracht van de koning, een verslag van zijn reis. Hij kwam in onmin met een mede ontdekkingsreiziger La Salle en moest Frankrijk verlaten.

Titelblad Louisiana Hennepin Hennepin trok naar Utrecht (Nederland) en publiceerde daar in 1697 een nieuw werk om zich op La Salle en Frankrijk te wreken. Die publicatie droeg hij op aan Willem III van Oranje-Nassau. Louis Hennepin tekende een kaart van de Grote Meren die in 1688 werd uitgegeven door de uitgever Jan Ten Hoorn in Amsterdam.

Door de mensen, die niet in kabouters geloven, wordt Louis Hennepin beschouwd als de eerste blanke Europeaan die de Niagara watervallen heeft gezien.

Over de ontmoeting met onze Vliegende Brouwkabouter wordt in zijn geschriften geen woord gerept, anders stond hem wellicht de brandstapel te wachten.

Hennepin park Van zijn oversten kreeg hij nooit meer de toelating om naar Amerika te reizen. Dankzij zijn boeken kon Louis Hennepin de Niagara watervallen stevig onder de aandacht brengen. Er is in de States nu een park naar hem genoemd.

Als eerbetoon wordt nu nog steeds in de Brouwerij Ommegang het bier Hennepin gebrouwen. De hoppige Hennepin, in de beste traditie van de Belgische Saisons-bieren, heeft een delicate pareling en een zacht mondgevoel.

Hennepin Bier De brouwerij werd in 1997 opgericht door Don Feinberg met de bedoeling bier te brouwen in The Belgian Style. Sinds 2003 behoort Brewery Ommegang Ltd. tot de groep Duvel Moortgat. Haar hoofdmerken Hennepin, Abbey Ale, Witte, Rare Vos en Three Philosophers zijn hoge gistingsbieren met hergisting op de fles, een procédé dat verfijnd werd in nauwe samenspraak met Duvel Moortgat. Bovendien maakt Brewery Ommegang Ltd. gebruik van Belgische mout en dezelfde hoppen als brouwerij Duvel Moortgat, nl. Saaz en Styrie.

Ommegang brewery De brouwerij is gelegen op een vroeger hoppeveld van 52ha in het Amerikaanse Cooperstown (New York). Het brouwerijcomplex herinnert aan de vroegere bouwstijl van de monumentale hoeves in het Belgische Henegouwen, de geboortestreek van Hennepin.

Na een smaakvolle gehopte Hennepin vervolgt onze Brouwkabouter zijn onovertroffen route met zijn trouwe vliegende bok, volledig onwetend dat zijn goede vrienden Chris en Pierre uit de Ardennen in 1988 één vierde (25%) van hun eerste kabouterbier over de Atlantische Oceaan via de Saint-Laurensrivier naar Quebec hebben laten vloeien. De eerste keer in de Brouwkaboutergeschiedenis dat bier zelfs tegenstroom zo vlot kon vloeien. De wonderen zijn de wereld nog lang niet uit. Zeshonderd hectoliter Lachouffe-bier inspireerde de Canadezen om het hele Chouffe-verhaal als één waarheid te aanvaarden.

Klik op de foto om ze groter te zien.