Museum voor Volkskunde
Brouwersattributen en Kuiperij
We lopen de Carmersstraat verder af met links wat zicht op het Rijkepijndersproject, en nemen de tweede straat rechtsaf. Op het einde van deze Korte Speelmansstraat komen we vlakbij onze volgende locatie.
Het vroegere folkloremuseum, gesticht in 1939, kreeg in 1973 een stedelijk statuut en vestigde zich in de "Schoenmakersrente", de godshuizen van de schoenmakersknechten in de Balstraat. Het gebouw daterend uit de 17de-eeuw, bestaat uit acht eenkamerwoningen, waarvan er twee zijn voorzien van puntgevels, terwijl de andere dakkapellen vertonen. Onder de nieuwe naam van Stedelijk Museum voor Volkskunde groeide de collectie gestadig aan zodat voor onze wandeling daar wel een en ander te rapen valt.
Op 27 augustus 1982 werd de nieuwe vleugel van het museum in gebruik genomen, met op de hoek van de Balstraat en de Rolweg de museumherberg de "Zwarte Kat".
Zo is er een volledig ingerichte oude kuiperij waar het maken van biertonnen zeker onze aandacht verdient. In de voute kelder ontdekt men enkele voorwerpen uit het brouwers vak. Het reeds vermelde brandglas van de brouwerij De Drie Monniken staat tegen het buitenvenster naast de toog van de museumherberg.
Op de foto hiernaast zien we de Balstraat omstreeks 1910. Rechts ziet U de godshuizen van de Schoenmakersrente waar in 1973 het museum voor Volkskunde werd ondergebracht. Op de hoek was vroeger het café Guido Gezelle ( 17de eeuw). Dit vervallen gebouw werd in 1970 afgebroken en bij de heropbouw bij het museum gevoegd als museumherberg De Zwarte Kat.
De museumherberg De Zwarte Kat laat ons zeker bekoren temeer daar deze enkele attributen bevat afkomstig uit de bezochte Lange-café-straat. In opvolging van het eerste cabaret op Montmartre in Parijs onder de naam Chat Noir, werd te Brugge in 1894, in het café Au Lion Belge in de Langestraat 137 een Brugse Zwarte Kat gekonterfeit. De Zwarte Katten lieten zich geselen met voordrachten, muziek en natuurlijk ook een stevig glas bier. De sprekerston uit dit café en een affiche van Théophile Steinlen uit 1896 met Vlaamse vertaling waren voldoende interessante relicten om de museumherberg de Zwarte Kat te noemen. We zien op de foto de originele Parijse affiche en een Vlaamse versie. Terwijl een oude Tingel Tangel cylinderpiano uit 1910 zijn melodietjes afdreunt kunt U genieten van Brugs gerstenat. De zwarte kat Aristide is de mascotte van het museum.
Meer informatie vind je op de website van het Volkskundemuseum.
Hieronder nog een galerij met meer foto's en uitleg over bovenstaande gegevens.
Klik op een foto om de ganse galerij in het groot te zien.